El fet que uns pares decideixin contractar un detectiu privat amb l’objectiu de que segueixi un fill, pot semblar exagerat a primera vista, però segons els experts, entre els quals destaca Francisco Gras, fundador de l’Escola de la Família, “Es tracta de protegir als fills, el patrimoni o la salut mental dels pares”. Així ho indica als 20 motius per a contractar a aquests professionals que podem trobar a http://www.micumbre.com. i que són els següents:

1.Quan els pares dubtin de si la conducta dels seus fills menors d’edat , voluntària o involuntària, pugui portar-los conseqüències greus d’haver de respondre amb el patrimoni familiar, per la seva responsabilitat civil subsidiària.

2. Quan els pares pregunten als seus fills coses importants sobre les seves activitats i els fills no responen o responen amb mentides o evasives.

3. Quan els fills abandonen el domicili, sense donar cap explicació i els pares no els troben, als llocs on haurien o podrien ser.

4. Quan pateixen un greu assetjament escolar o “bullying” per part dels seus companys, o quan els seus fills el realitzen contra altres joves.

5. Quan els fills mostren rastre d’haver rebut maltractaments tant físics com mentals i els pares desconeixen l’origen i els motius.

6. Quan els fills donen respostes incongruents, evasives, o mantenen profunds silencis, sobre els seus preocupants signes externs, que denoten violència activa o passiva, consum o tràfic de drogues, alcohol, etc.

7. Quan els fills passen moltes hores, des de la sortida de l’escola fins que tornen a casa, sense voler explicar les seves activitats. O si passen els caps de setmana fora de casa, sense dir a on ni amb qui han estat.

8. Quan apareixen signes de depressió i trastorns emocionals produïts per causes exògenes indeterminades.

9. Quan diuen que van a dormir a casa d’un amic però els pares comproven que allà no hi ha anat.

10. Quan es dóna un embaràs no desitjat en fills menors d’edat.

11. Quan es produeixen accidents automobilístics, agressions, violències, amb danys físics o materials, realitzats a tercers o per tercers.

12. Quan els fills falten reiterativament a l’escola sense cap justificació, falsifiquen les notes d’assistència i els resultats escolars. Els pares no saben on són durant aquests moments i se n’han d’assabentar.

13. Quan compten amb més diners dels que els pares els hi donen, per a les seves despeses setmanals, gastant molt en roba, electrodomèstics, viatges i llocs de diversió, per la qual cosa inventen despeses extra, agafen diners o targetes de crèdit sls seus pares i desapareixen del domicilio coses de valor.

14. Quan apareixen problemes derivats del mal ús o addicció a Internet, i els pares sospiten que darrera d’aquest fet hi pot haver persones majors d’edat intentant pervertir-los.

15. Quan roben medicaments als seus pares o a les cases dels seus amics per a produir drogues.

16. Quan freqüenten la nit i tornen a casa en males condicions físiques o amb símptomes d’intoxicació per alcohol o drogues.

17. Quan s’hagin ficat o estiguin a punt de ficar-se en problemes que tinguin repercussions de responsabilitat civil, penal o econòmica.

18. Quan els pares sospitin que van amb “bandes” o amics de costums delictives, sectes o associacions perilloses, bé com a membres, reclutadors o dirigents.

19.Quan pateixen un canvi brusc en la seva relació i comunicació familiar, d’amistats o d’estudis.

20. Quan apareixen símptomes o rastres de trastorns en el seu físic i en la seva alimentació produïts per l’anorèxia, bulímia, etc.